Dette er vår blogg. Vi er to voksne menn i vår beste alder som ønsker å dele våre "fornuftige og uhøytidelige" meninger om alt og alle, med de som vil utvide sin horisont.
onsdag 21. september 2016
Mat før og nå
Spis
gulrøtter nå mens
det er sunt. Dette er noe vi sier for spøk, men
helt fjernt er det ikke. Veldig ofte kommer det nyere forskning som
setter spørsmålstegn ved sunnheten ved matvarer vi
har spist med god samvittighet i årevis.
Noe av dette leser vi på
nettet, hvor vi ser en alarmerende overskrift som er laget for å
lokke oss til å klikke for å lese mer. Og
vi skal faktisk ikke spise overdrevne mengder av gulrøtter. Men noen matvarer og selvsagt også nytelsesmidler blir stadig
gjenstand for «nyere forskning», noe som endrer hvilket syn vi har
på produktet.
Rødvin
går fra å være sunt til usunt og tilbake til sunt igjen, 3-4
ganger i året. Hver gang et
forskningsteam melder at rødvin motvirker både kreft, hjertesykdom,
hjernesvikt og mye annet, kommer en
ny rapport som melder
det motsatte. Og vi er like skuffet hver gang.
En annen av våre favoritter som stadig endrer status er sjokolade.
Det er en viss enighet om at sjokolade er sunt, en forsker anser den
mørke varianten som en grønnsak. Vi ser artikler som forteller oss
at vi kan spise sjokolade med god samvittighet. Du forebygger
sykdommer, blir glad og slank og smart ved å spise sjokolade.
Selvfølgelig er det ikke sånn, men ekspertene er enige om at litt
mørk sjokolade er OK, men ikke la den erstatte gulrøttene. Det som
er det felles alibiet for rødvin og sjokolade er antioksidanter, et
stoff vi tilfører kroppen gjennom frukt, bær og grønnsaker og som
hjelper oss å bli kvitt uønskede stoffer i kroppen.
Vi har også noen matvarer som går fra å være billige og
dagligdagse til å bli eksklusive delikatesser. Sild er et eksempel
på dette. Tidligere var silda en billig kilde til protein som ble
solgt fra tønner hos landhandelen for en billig penge. Nå foredles
silda til delikatesser og selges på små glass til høy pris. Det
samme har skjedd med lutefisk, fra billig til dyrt. Spekemat er en
følge av gamle oppbevaringsmetoder, en delikatesse i dag. Reker og
røykelaks har gått andre veien, fra dyrt til billig. En
periode på 1970-tallet var askeavkok ansett som et vidundermiddel
mot mange lidelser og sykdommer, der iblant kreft. Ved
og morknede greiner av ask ble kokt
og solgt på flasker på apoteket og det var i perioder vanskelig å
skaffe nok. Det gikk nok med endel gamle juletrær og annet rask også
for å dekke etterspørselen. Det har i etterkant vist seg at det
ikke var dekning for påstandene om helbredende virkning. Verden,
og vi, vil bedras og det kommer nok nye sensasjonelle
forskningsresultater vi gjerne vil tro på.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar