onsdag 21. september 2016

Mat før og nå

Spis gulrøtter nå mens det er sunt. Dette er noe vi sier for spøk, men helt fjernt er det ikke. Veldig ofte kommer det nyere forskning som setter spørsmålstegn ved sunnheten ved matvarer vi har spist med god samvittighet i årevis. Noe av dette leser vi på nettet, hvor vi ser en alarmerende overskrift som er laget for å lokke oss til å klikke for å lese mer. Og vi skal faktisk ikke spise overdrevne mengder av gulrøtter.

Men noen matvarer og selvsagt også nytelsesmidler blir stadig gjenstand for «nyere forskning», noe som endrer hvilket syn vi har på produktet.



Rødvin går fra å være sunt til usunt og tilbake til sunt igjen, 3-4 ganger i året. Hver gang et forskningsteam melder at rødvin motvirker både kreft, hjertesykdom, hjernesvikt og mye annet, kommer en ny rapport som melder det motsatte. Og vi er like skuffet hver gang.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En annen av våre favoritter som stadig endrer status er sjokolade. Det er en viss enighet om at sjokolade er sunt, en forsker anser den mørke varianten som en grønnsak. Vi ser artikler som forteller oss at vi kan spise sjokolade med god samvittighet. Du forebygger sykdommer, blir glad og slank og smart ved å spise sjokolade. Selvfølgelig er det ikke sånn, men ekspertene er enige om at litt mørk sjokolade er OK, men ikke la den erstatte gulrøttene. Det som er det felles alibiet for rødvin og sjokolade er antioksidanter, et stoff vi tilfører kroppen gjennom frukt, bær og grønnsaker og som hjelper oss å bli kvitt uønskede stoffer i kroppen.
 
 
 
Vi har også noen matvarer som går fra å være billige og dagligdagse til å bli eksklusive delikatesser. Sild er et eksempel på dette. Tidligere var silda en billig kilde til protein som ble solgt fra tønner hos landhandelen for en billig penge. Nå foredles silda til delikatesser og selges på små glass til høy pris. Det samme har skjedd med lutefisk, fra billig til dyrt. Spekemat er en følge av gamle oppbevaringsmetoder, en delikatesse i dag. Reker og røykelaks har gått andre veien, fra dyrt til billig.

En periode på 1970-tallet var askeavkok ansett som et vidundermiddel mot mange lidelser og sykdommer, der iblant kreft. Ved og morknede greiner av ask ble kokt og solgt på flasker på apoteket og det var i perioder vanskelig å skaffe nok. Det gikk nok med endel gamle juletrær og annet rask også for å dekke etterspørselen. Det har i etterkant vist seg at det ikke var dekning for påstandene om helbredende virkning.

Verden, og vi, vil bedras og det kommer nok nye sensasjonelle forskningsresultater vi gjerne vil tro på.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar