Men noen matvarer og selvsagt også nytelsesmidler blir stadig gjenstand for «nyere forskning», noe som endrer hvilket syn vi har på produktet.
Rødvin går fra å være sunt til usunt og tilbake til sunt igjen, 3-4 ganger i året. Hver gang et forskningsteam melder at rødvin motvirker både kreft, hjertesykdom, hjernesvikt og mye annet, kommer en ny rapport som melder det motsatte. Og vi er like skuffet hver gang.
En annen av våre favoritter som stadig endrer status er sjokolade.
Det er en viss enighet om at sjokolade er sunt, en forsker anser den
mørke varianten som en grønnsak. Vi ser artikler som forteller oss
at vi kan spise sjokolade med god samvittighet. Du forebygger
sykdommer, blir glad og slank og smart ved å spise sjokolade.
Selvfølgelig er det ikke sånn, men ekspertene er enige om at litt
mørk sjokolade er OK, men ikke la den erstatte gulrøttene. Det som
er det felles alibiet for rødvin og sjokolade er antioksidanter, et
stoff vi tilfører kroppen gjennom frukt, bær og grønnsaker og som
hjelper oss å bli kvitt uønskede stoffer i kroppen.
En periode på 1970-tallet var askeavkok ansett som et vidundermiddel mot mange lidelser og sykdommer, der iblant kreft. Ved og morknede greiner av ask ble kokt og solgt på flasker på apoteket og det var i perioder vanskelig å skaffe nok. Det gikk nok med endel gamle juletrær og annet rask også for å dekke etterspørselen. Det har i etterkant vist seg at det ikke var dekning for påstandene om helbredende virkning.
Verden, og vi, vil bedras og det kommer nok nye sensasjonelle forskningsresultater vi gjerne vil tro på.
Jens
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar