torsdag 29. september 2016

Utøya


22. juli 2011 ble AUF-leiren på Utøya utsatt for et terrorangrep som drepte 69 mennesker og skadet 66. Denne massakren er den verste i norsk historie og gjerningsmannen ble raskt tatt og senere dømt. De pårørende og skadede har blitt tatt hånd om på beste måte håper jeg.

 
Men når slutter det? Alle har selvsagt medfølelse med de som har mistet noen både på Utøya og i regjeringskvartalet som ble rammet samme dag. Men de er ikke de eneste som har mistet noen under dramatiske omstendigheter og jeg synes det blir litt mye med overaktive «bistandsadvokater" og støttegrupper.
 
Synes virkelig de etterlatte at den beste måten å minnes sine kjære på er å trumfe gjennom et minnesmerke på Sørbråten stikk i strid med beboernes ønsker? Møte opp ved minnesmerket og vite at i tillegg til massakren på øya ligger det også ufred og kontroverser bak monumentet. Det du bærer med deg inne i deg daglig er det som teller, i tillegg til en gravplass.

Det er nå over 70 år siden annen verdenskrig sluttet og det det begynner å tynnes ut i rekkene med folk som opplevde dette. Skal tragedien på Utøya overta for krigen? Med «før og etter» på samme måte som før og etter krigen?

Jeg synes de etterlatte, støttegrupper og ikke minst regjering og storting skal sette en stopper for dette og at vi som samfunn prøver å legge det bak oss. Det må gå an å finne en plass for et minnesmerke alle kan være fornøyd med.

Og så må vi gjøre alt vi kan for at noe lignende aldri vil skje igjen, samtidig som vi går videre.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar