onsdag 22. februar 2017

James Naismith


 
James Naismith var født i Canada og hadde en idrettsutdannelse fra McGill University i Montreal. Han flyttet til USA og ble idrettslærer og coach ved YMCA i Springfield, Massaschusetts.


I Springfield var det kalde vintre og de mange ivrige idrettsungdommene hadde få tilbud for innendørs aktiviteter om vinteren. I 1891 ga lederen for klubben Naismith beskjed om å utvikle et spill som kunne spilles innendørs i den kalde årstiden. Han fikk kun 14 dager på seg og han brukte elementer fra de mest populære idrettene på den tiden. Rugby, lacrossse, soccer, football, hockey og baseball. Han fant ut at en stor ball var det beste og de brukte en fotball i begynnelsen. Han mente også at ved å løpe med ballen ville det oppstå taklinger og fysisk kontakt mellom spillerne og det ville han unngå. Han var opptatt av sikkerhet og mente at å basere spillet på pasninger var den beste løsningen. Ved å henge målet over spillernes hoder ville man unngå at noen av spillerne skulle dekke målet ved skudd. Samtidig som spillerne måtte bruke teknikk for å score, ikke kraft.

 
Naismith skrev ned 13 regler for det nye spillet som han kalte Basket Ball, altså det som vi i dag kjenner som basketball. Den første kampen ble spilt i desember 1891. De benyttet kurver som vanligvis ble brukt ved innhøsting av ferskener, disse ble hengt opp i hver ende av gymsalen. Det var litt frem og tilbake og tilpasning i starten, men snart fant spillet sin form.

Basketball ble fort populært og ved århundreskiftet ble det spilt på college over hele USA og det ble arrangert turneringer. I de Olympiske sommerleker i Berlin i 1936 var basketball med for første gang. USA vant gull, Canada sølv og Mexico bronse. Naismith delte ut medaljene.
 
 
James Naismiths originale regler besto av 600 ord, spillet har utviklet seg og blitt mer komplisert og det har også reglene, som i dag består av 30 000 ord.

I dag spiller 400 millioner mennesker basketball over hele verden. De originale håndskrevne 13 reglene skrevet av Naismith i 1891, ble i 2010 solgt for 4,3 millioner dollar.

Jens
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar