mandag 20. februar 2017

Penga eller livet!

Først i dag litt oppfriskning i lærdom fra småskolen
 
%
 
Prosentregning kunne ofte være litt krevende på skolen, iallfall det første året det sto på læreplanen.
Det virker imidlertid som om det for enkelte kan være tungt fordøyelig også langt oppe 40- og 50-årsalderen.
For ikke å snakke om 0/00 (promille) som det var ennå mer krevende å regne med. Det hjelp ikke en gang å relatere det til alkohol når det skulle forklares.
 
 
 
Nok om det. Temaet i dag er egentlig personlig økonomi eller nærmere bestemt mangel på sådanne.
Men du! Ikke stopp og les her! Dette blir garantert lærerikt om enn kanskje noe følsomt..

 "Personlig økonomi" er egentlig litt kjedelig så la oss kalle det
 
Hvorfor låner vi penger over evne uten ofre det en tanke om hvordan det skal tilbakebetales?
  • Er det banker og finansforetak som overselger lån uten å fortelle låntaker om tilbakebetalingsplan?
  • Er det kjøpepresset fra media, reklame og venner (alle har jo kjøpt ny 50" tv nå eller ny salong) eller er det et kunstig behovsug som sniker seg på?
  • Og tror noen at et lån blir strøket  eller "foreldet" hvis vi ikke betaler? Det kan faktisk virke sånn når låntakere som sitter i "lånegjørma" uttaler seg.
  • Det verste tilfelle var en person som virkelig trodde at det var bare å ringe "Luksusfellen" så ble pengekravet ditt strøket!

Det mest sjokkerende er at deltakerne i "Luksusfellen" og tilsvarende programmer ikke skjønner hvordan de kunne havne i denne klemma! Ok, prosentregning kan være litt tungt, men hvis du kjøper en salong og tv til en sum på 40.000 kr. og låner disse kronene i banken så må du vel iallfall forstå at du må tilbakebetale 40.000 kr? (Ja da, renter også, men la oss gjøre det enkelt..). Tror han eller hun at bare du sitter muse stille i sofaen og trekker for gardinene lenge nok vil långiver ettergi gjelden?

I Norge og verden i dag er ingen ting gratis! Ikke en gang "free lunch" eksisterer (kanskje bortsett fra hos Frelsesarmeen da, men da må du vel godta noen få forkynnelsesord til maten..).

Hvordan skal vi da kunne godta og glede oss over det vi har i øyeblikket uten å skule til at naboen eller onkel Hans nok en gang har kjøpt seg større TV?

Gjør følgende:
Still deg foran et stor speil i helfigur, se deg dypt inn i øynene og si:
"Jeg er særdeles godt fornøyd med de tingene jeg har nå. Jeg trenger ikke kjøpe noe nytt i år!"

Det forsøkte jeg og ja da! Det funka! .....Inntil jeg så en annonse i lokalavisa at det var 50% på skjorter på Storsenteret... må ditt før det blir utsolgt!
 
 
Geir
 
 
bilde: sentrumvbk.no 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar