torsdag 16. februar 2017

Old school

Old school er et uttrykk som dukker opp fra tid til annen, men hva menes med det egentlig? Direkte oversatt er det greit, gammel skole, men det har ikke så mye med det å gjøre. Det er mer et uttrykk for noe som er fra en tidligere periode og som blir sett på med respekt. Det kan brukes om alt, egentlig. Musikk, klær, biler eller språk, for å komme med noen eksempler. Litt det samme som vi ofte omtaler som nostalgisk.
 

 
 
Det har blitt populært for mange artister å utgi musikken sin på vinyl i tillegg til CD-er og for nedlasting. Platespilleren er funnet frem fra kjelleren og flyttet inn i stua i de tusen hjem, for avspilling av nye og gamle vinyl LP-er. Puristene mener lyden blir bedre og mer autentisk på vinyl. Det kan jeg ikke skrive under på, men at dette er typisk old school er helt sikkert.







Valg av klær er ofte påvirket av nostalgi eller old school. Populære TV-serier og filmer påvirker klesmoten i stor grad. Mad Men og Marilyn Monroe filmen er eksempler på dette. Og det drar med seg moteblader og ukeblader og dermed følger motedesignerne etter. Og så vil alle gutta etterligne Don Draper i klesstil og oppførsel og jentene vil se ut som og kle seg som Jackie Kennedy. Markedet for vintage klær er større enn noensinne. Selv har jeg et par gamle Isba støvler og en Hasegg jakke som kanskje må finnes frem igjen. For ikke å snakke om Catalina jakken, den er skikkelig old school.
 


Restaurering av biler er populært og hvis det skal gjøres på den rette måten skal det brukes verktøy og fremgangsmåte fra da bilen var ny. Det vil si at på en bil fra 60-tallet skal det brukes verktøy fra den gangen for at resultatet skal bli optimalt. Altså - old school.

 
 
 
Det er kanskje ikke så mange som bruker skrivemaskin i dag, men papir og blyant er stadig i bruk. Mye raskere og mer praktisk enn å bruke telefon eller PC til notater eller huskeliste i mange tilfeller. Og det er jo hyggelig å få et old school brev eller julekort og ikke bare en mail.

 
 
 
 
 
 
 
Som du forstår er det ikke alltid negativt når noe blir forbundet med noe gammelt. Old school er en hedersbetegnelse.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar