tirsdag 18. april 2017

Krim

Vi har nå nettopp vært igjennom den mest kriminelle perioden i året. Kanskje ikke i virkeligheten, men rundt om i hus og hytter er påsken høysesong for kriminalitet. Jeg tenker selvsagt på krimbøker, krimserier på TV, og kriminelle hørespill i radio. Å hengi oss til det litt skumle og spennende er noe vi nordmenn gjerne gjør ved påsketider.


Denne trangen til påskekrim er visstnok et særnorsk fenomen. Det startet med kriminalromanen «Bergenstoget plyndret i natt». Denne romanen var skrevet av Jonathan Jerv, som var et pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie og kom ut fredagen før palmesøndag i 1923. Den ble en stor sensasjon og fikk mye oppmerksomhet den gangen. Og siden har det gått slag i slag eller kanskje vi kan si mord i mord, i dette tilfellet.


Hvorfor vi har denne trangen til blod og mord og gørr rundt påsketider? Har vi det for bra i Norge, kanskje lever vi et litt for forutsigbart og kjedelig liv her hos oss? Vanskelig å si, men når hele samfunnet er regulert og de fleste av oss har det bra og blir tatt vare på, trenger vi kanskje å flykte litt inn i fantasien. Grøsse litt og drømme oss bort i det kriminelle før vi legger fra oss boken og går tilbake til virkeligheten. Og det litt mørke og skumle gir jo en fin kontrast til påskefjellets strålende sol. (!)


Det er mye å velge i, det florerer av norske, moderne krimbøker. Litt variabel kvalitet, men noen er bra. Og det er selvsagt ikke noe i veien med klassikerne som Agatha Christie eller Arthur Conan Doyle. Engelsk krim fra 30, 40 og 50-tallet eller tidligere er stadig like populære både som bøker og TV-serier. Personlig foretrekker jeg litt mer moderne krimserier av den amerikanske hardbarkede typen, men det er jo en smaksak. Men det er noe med det, når det drar seg mot påske er det krim som gjelder.


Forøvrig var jeg på Nadderud Stadion mandag og så Stabæk knuse Sarpsborg 3-0 i Eliteserien. Tidvis bra spill og fine mål. Ubeseiret på hjemmebane så langt, dette blir bra!

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar