søndag 16. april 2017

Senpåskegruff

Hvorfor?
Hvorfor reiser folk på påskeferie helst en dag før de egentlig har fri (torsdag før påske). Og hvorfor reiser alle hjem 1. påskedag selv om de har fri 2.dag?
Joda, jeg vet at mange skylder på at det for å unngå kø og "Det er deilig å komme hjem en dag før du skal på jobb igjen!" Særlig!
Noen tror jo også at de da er de eneste som har kommet på den tanken å dra en dag før!
Neida, jeg tror dette har å gjøre med at de fleste av oss higer etter å være litt foran oss selv! Det er en psykososial årsak. Vi vil for all del ikke bli tatt for å være en sinke eller en sidrumpa type som litt for "laidback" og ikke følger med på jaget.
Og selvfølgelig å ha mulighet for å tilfeldig slå av en prat med naboen som bare har vært hjemme i påsken. Det gir litt varme i en solbrent og svett sjel det!

Det som er merkelig er at det primært er Oslofolk som står i kø i påsken og også er de som står mest i kø resten av året også. De står nemlig i kø 145 timer hvert år!

*
 
Vårt vanskelige språk

Ellers i påsken har jeg fått med meg at både TV2 og NRK har hatt påskevikarer. Iallfall har noen av skjermtrollene hatt en smule trøbbel med norsken.

Når du får høre "Sjøpe" (Kjøpe) og "skjære" (nei ikke fuglen, men kjære) da skurrer det for å si det mildt! Og Gunnar Martin Kjenner heter ikke Skjenner!

Det slår meg at programledere særlig i de kommersielle kanalene sliter en smule med sin muntlige fremstilling av norsk. Kanskje de heller burde søke seg jobb i dags- og ukepressen. Da slipper de muntlig tale. Men da kommer jo selvsagt et visst krav til skriftlig fremstilling..

Så en liten språklig historie:

Å

Bokstaven Å er 100 år i år! Hva skulle vi gjort uten den? Tenk dere dobbel a, altså aa. Ikke samme effekten med å skrike aaaaa... eller aaa så fin du er!

Til slutt må du huske på å finne frem sommerklærne! Det er selvfølgelig alt for sent nå etter påske å kle seg i vårklær! Ikke gå i fella med å bruke vårkjolen på jobben i morgen!


Geir
geirh@getmail.no


Kilde: DN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar