torsdag 20. april 2017

Lurepus eller Lothepus

 
  
I 1898 skrev Edward Lee Thorndike i en doktoravhandling hvordan dyr lærer å løse problemer.
 
Han studerte adferden til en katt som ble plassert i et spesiallaget "problembur". Det virket slik at pus kunne åpne døra til buret hvis han klarte å dra i en snor eller tråkke på en bryter. Utenfor buret lokket en godbit. Første gangen gjorde pus mye forskjellig og slet fælt, men klarte til slutt å åpne døra. For hvert nye forsøk klarte den raskere og raskere å åpne døra. Til slutt skjønte den hvordan og åpnet døra med en gang! Det hadde ikke Fido klart!
 
Etter å ha studert 2 herværende katter er jeg overbevist om at katter er filosofer og adskillig klokere enn hunder som stor sett lærer seg enkle fysiske faste oppgaver. Politihunder, redningshunder, hunder som gjør "sosialtjenester" på eldresentre mm kan lære seg flere oppgaver parallelt, men disse må systematisk læres i rekkefølge og nesen er hundens beste instrument (En redningshund kan lukte et menneske under 4m snø).
Katten derimot tror jeg (Ikke noe vitenskapelig utredning, men kun egne observasjoner) klarer å "analysere" en situasjon for deretter umiddelbart agere med en fysisk aktivitet. Faller en katt ned fra et tre (2-3 m høyt) lander den alltid på potene. En hund vil sannsynligvis svært ofte dessverre lande på ryggen. I tillegg vil en katt hver gang vurdere om en aktivitet er nødvendig eller ufarlig.
Men for å forsvare hunden; Jeg har selv trent og jobbet aktivt med det som før het lavinehund (nå redningshund). Det var ufattelig spennende når Ajax klarte å spore opp en person enten på barmark eller i snøen.
Hvis vi skulle brukt en katt til samme oppdraget, ville vi måtte ha en dypere filosofisk diskusjon med pus om hvorfor i all verden vi skulle holde på med dette!
 
 
Filosofen på bildet sitter hver dag minst en halvtime i kjøkkenvinduet, skuer utover fjorden og funderer på om det blir fersk fugl eller mus som kan inntas utenfor vinduet. Eller kanskje en fisker kommer forbi med fersk hvitting? Fido hadde ikke en gang skjønt hvordan han skulle kommet seg opp på bordet..
 



Hvordan i all verden kommer så Lothepus inn i denne artikkelen spør du sikkert! Ikke annet enn at den hvite skjønnheten til venstre sannsynligvis har større grunnlag for å vurdere alternative sosiale aktiviteter for sin herre og mester.

Men han skal ha for god "showmanship"!

Geir

geirh@getmail.no
 
  
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar