tirsdag 12. januar 2016

Godt i gang?

Vi er godt i gang med januar og mange av de noe optimistiske forsettene som ble inngått i halvfylla på nyttårsaften er allerede glemt. Røyken er på plass igjen, junkfood smaker godt også i 2016 og et glass vin eller tre kan jo ikke skade.

Det er ikke så lett å bli et nytt og bedre menneske fra den ene dagen til den andre. Men det er lov å prøve. Du leser og hører om visstnok ekte mennesker som bare bestemmer seg, de gjør store positive forandringer som snur opp ned på eget og andres liv. Det er imponerende og noe å strebe mot for oss vanlig dødelige.

Å slutte å røyke er jo et av de hyppigste løftene mange gir seg selv ved nyttårstider. De fleste har erfart at dette er vanskelig og at det er fort gjort å finne en grunn til å utsette eller glemme hele greia. Problemet med røyking vil jo forsvinne etter hvert, ettersom det er fremmet forslag fra legeforeningen om at de som er født etter 2000 ikke skal få kjøpe tobakk. Høres radikalt ut, men det gjorde røykeloven til Dagfinn Høybråten også. Og den fremstår jo i dag som genial! Kanskje er det en god ide å totalforby tobakk? Forbud funker jo så bra med narkotika.

Ikke kan vi forby sukker på grunn av tannråte og fedme og ikke kan vi forby fett for å unngå hjerteproblemer i befolkningen. Nå tror jeg i og for seg at legeforeningen med sitt forslag har vår alles helse i tankene, men noe må vi vel kunne ta ansvar for selv.


Kanskje det eneste nyttårsforsettet vi trenger er å ta ansvar for oss selv? Jo da, de som trenger det skal selvsagt få hjelp. Livet kan være tøft og noen og enhver kan trenge støtte. Men det er tross alt frivillig å røyke og du er selv ansvarlig for hva du putter i kroppen din. Du kan ikke vente at samfunnet skal hjelpe deg med dette. Samfunnet har mye annet å ta tak i.

Ta et skritt av gangen på veien mot det å bli et ”bedre” menneske og kos deg litt i 2016 også.
Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar