torsdag 18. februar 2016

Heia Norge!





Vi er verdensmestere i alt i Norge!

Rett og slett! Ikke bare i skisport, men økonomi, industri, landbruk, fiske, fiskeoppdrett, menneskeverd, samarbeid med resten av verden! Vi styrer EU uten å være medlem, har lederen i NATO osv. Vi er rett og slett Guds utvalgte på jorden! Så la oss heise flagget, sprette champisen og feire til gangs dere!
Eller?

Kanskje er det som Ole Paus sier og synger; Vi har alt og det er også alt vi har!

Etter å ha sett tv-programmet Brennpunkt på NRK tirsdag kveld om norsk landbruk og melkeproduksjon, falsk markedsføring av deres produkter og dyrevelferd som mildt sagt ikke står i fokus, mener jeg vi er så langt unna dagens tittel at vi burde skamme oss og være særdeles ydmyke ovenfor andre nasjoner.

Jeg er ingen makroøkonom, men må likevel få lov til å mene at vi disponerer våre statlige midler på en svært ufordelaktig måte. Og det virker som om vi subsidierer og gir støtte litt etter «haglemetoden». La alle få litt så er det ingen som klager. Resultatet blir ofte at alle klager. Og det deles ut 14 milliarder årlig i støtte til landbruket.

Norsk landbruk har selvfølgelig ikke noe å lære av hvordan bønder driver i andre land. Et godt eksempel er hvordan de driver melkeproduksjon i Sveits. Alle kuene går på beite ute 6 måneder i året og spiser kun gress. Det gjør de resten av året også selv om de da er litt inne og litt ute på gården. Og ja, de bruker gjetere! Dette er et fremmedord hos den norske bondestand, så jeg gjentar; GJETER. Det er ofte studenter eller skoleungdom (Ja, det var det i Norge også rundt 1960).


(Frittgående kuer i Sveits, se de smiler!)

Kua til Den norske bonden står på bås hele året og spiser soya. Men de produserer like mye melk som «ute-kuer» og da er jo alt i orden! (Vi importerer 35.000 tonn soya i året i Norge som går til for. Dette er subsidiert av den norske regjering). I følge den norske bonden blir det så mye «hassel» med å la kyra gå ute og det blir mindre melk! Altså er dyrevelferd oppskrytt hos det kongelige norske landbruk. Men bonden burde være glad for at kjøttet blir mørere og bedre når dyra går ute og beiter. Dessuten lever de lenger. Men støtten blir vel den samme. Men hvorfor får vi ikke til denne dyrevennlige driften i Norge? Er vi for late? Blir det for mye bry for bonden som må få kuene inn og ut i tillegg til «alt kontorarbeidet»?

Samtidig som vi bestemmer at ingen dyr behøver beite ute, klager vi på at krattskogen i Norge ødelegger naturen! Hallo!  Hvor er konsekvensen?

For en gangs skyld kan vi ikke bare skylde på bonden. Det er politisk flertall på Stortinget om at vi skal ha store melkebruk med innendørs kyr. De samme er det vedrørende kjøp og bruk av soya som for. Det er vel kun til dels Venstre og Miljøpartiet De Grønne som er tilhenger av utegående kyr. I tillegg er vi i dette landet enige om at vi skal være selvforsynte på mat.

Som jeg tidligere har skrevet om på denne bloggen, er det fullt mulig å etablere økologisk jordbruk og drift med utegående dyr (kuer, griser og høns). Men det krever en annen fokus i landbruket og andre politiske rammebetingelser for de som ønsker å drive økologisk og med fokus på dyrevelferd.

Hovedproblemet er at vi har verdens beste økonomiske støtteordninger til landbruket. Men det settes ingen krav til hvordan dyrene behandles eller fores (se avsnittet foran). Og på melkekartongen er det bilde av en blid ku som beiter ute! Du verden! Hvem lurer hvem?

Altså! Reduser subsidiene på soya og belønn de bønder som lar kuene gå ute på beite. I tillegg bør melk og andre landbruksprodukter merkes med hvordan dyrene lever ute/inne og hva slags for de får.
I tillegg kan utegående kyr, sauer og griser (ja da, de også!) skaffe arbeidsplasser til studenter, skoleungdom og andre. Og, ikke minst; melken og kjøttet blir sunnere og får bedre smak!



 (Ja da, jeg vet det finnes bruk med frittgående kuer og griser i Norge (bildet). Men det er ikke på grunn av, men til tross for norsk landbrukspolitikk! Se blant annet www.grostadgris.no )

Så kanskje vi heller skulle fire flagget på stanga, eller ta det helt ned?

Se også mine tidligere innlegg om norsk sauehold og frittgående gris.



PS. Bare en lite parentes til slutt vedrørende norsk økonomi; I Oslo er det vedtatt og igangsatt byggingen av et nytt Munch-museum ("Lambda"). Nå har den nye byregjeringen reversert beslutningen og skal bygge museum på Tøyen isteden.  "Flyttepris": 500 mill NOK. Sånn a pro pos rikt land.  DS


Geir
geirh@getmail.no


 

2 kommentarer:

  1. Smaker økologisk melk bedre enn annen melk?
    Er forbrukerne villig til å betale litt ekstra for melk produsert dyrere?
    Fin blogg forresten ☺ hilsen Knut L. Feragen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for svaret Knut!
      Spennende problemstilling! Jeg tror nok det kreves en modningsprosess for at folk skal forstå gevinsten ved økologisk mat og riktig dyrevelferd!

      Slett