onsdag 3. februar 2016

Kontantfritt

Vi er vant til å slenge rundt oss med kort på vår vei i butikker og andre steder som skal ha betalt av oss. Vi gjør det med største selvfølgelighet, selv om det tok meg litt tid å venne meg til dra kortet ved kjøp av bare en avis (i den grad vi kjøper aviser i dag) eller en pakke tyggegummi. Det virket mer naturlig å ha penger i lommen til mindre kjøp, men etter hvert har jeg vennet meg til det.
 
Kortbruken fortsetter å øke og bruken av kontanter utgjør nå under 6 %. Nordmenn bruker kortet sitt i snitt 350 ganger per år og det tas ut mindre kontanter i minibanker og butikker enn tidligere. Det koster samfunnet dobbelt så mye å håndtere kontanter som elektronisk betaling, så det er mye som taler for å droppe penger.


Betalingsmåter tilrettelagt for mobiltelefon øker også i stor grad. Teknologien gir oss stadig tryggere og bedre betalingsmåter. Enkelte bedrifter og bransjer nekter nå å ta i mot kontanter fra kundene. Reiselivsbedrifter og utelivsbransjen er blant disse. Det kan forstås, et utested med mye mas og berusede folk er ikke det gunstigste stedet å vifte med kontanter.


Det vil bli mindre kriminalitet i et kontantløst samfunn sier ekspertene. Økonomisk kriminalitet og mengden svarte penger i omløp vil bli redusert. Betjeningen i butikker og nattåpne bensinstasjoner vil være mindre utsatt når alle vet at det ikke er kontanter å hente. Og jeg kan vanskelig se for meg en raner med våpen i den ene hånden og bankterminal i den andre, true offeret til å dra kortet og slå inn koden. Men som vi vet er kriminelle hjerner raskt ute med å finne løsninger på de hindre som dukker opp.

Der også ulemper forbundet med et kontantfritt samfunn. Mange arbeidsplasser vil vel sannsynligvis forvinne. De som i dag håndterer pengene, pengetransport, vakter og kasserere. Og sikkert andre, det kan bli mange ringvirkninger. Jordbærselgere langs veien, loppemarkeder og kaffe og vaffelsalg på lokale arrangementer vil slite. For ikke å snakke om tannfeen og besteforeldre som skal stikke til barnebarna litt penger. Det finnes enkle og rimelige betalingsmåter basert på mobiltelefon og nettbrett i dag som kan utvikles ytterligere.

Det er alltid noen som vil holde seg skjult, leve uten å sette spor, uten at det behøver å være noe kriminelt ved det. For det er jo ikke til å stikke under en stol at hver gang vi bruker kortet vårt så setter vi spor. Vi kan vanskelig nekte for å ha vært et sted når det elektroniske sporet ligger der. Det blir nesten som å ha en sporingsbrikke operert inn i nakken.



En ny valuta er Bitcoin og det kan kanskje være noe å prøve. Hensikten med Bitcoin er at betaling kan overføres mellom personer uten at betalingen går via mellomledd. Det gir raskere og mer anonyme transaksjoner uten å være avhengig av banker. Det er fortsatt litt ustabilt og risikofylt å benytte Bitcoin, men antall steder denne valutaen kan brukes blir stadig flere. En Bitcoin koster i dag, 03.02.16 NOK 3197,89.

Jens 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar