søndag 28. februar 2016

Konspirasjonsteorier

En konspirasjonsteori er et forsøk på å forklare at myndighetene eller andre mektige grupper danner sammensvergelser for å fremme sin skjulte agenda. Konspirasjonsteorien forsøker å forklare en historisk hendelse eller begivenhet som falsk og skapt av disse gruppene. Teoriene er ofte innviklede og ondsinnede og skapt for å holde noe skjult, ikke forbundet med noe positivt og gjerne vanskelig å imøtegå.

Mange henger seg på disse teoriene og bruker mye energi på å kjempe for sine synspunkter. Det kan virke litt uforståelig for de av oss som ikke deler deres synspunkter, men konspirasjonsteorier er en stor greie med mange tilhengere. Det kan være morsomt å lese og diskutere, men kan føre til farlige forskrudde meninger. Vi ser ofte på de som er opphengt i teoriene som litt spesielle.


Månelandingen i 1969 er en av de hendelsene som ofte er utsatt for konspirasjonsteorier. Skeptikerne mener at dette aldri har funnet sted og at NASA har funnet på det hele og ingen mennesker har satt sitt ben på månen. Det blir påstått at bildene fra månen er satt i scene i Hollywood og at beviset er at flagget vaier i en vind som ikke finnes på månen. Myndighetene sto bak bløffen for å vise at de lå foran Sovjet i romkappløpet blir det påstått. En undersøkelse i 1999 viste at 6 % amerikanere trodde at månelandingen var en bløff.

En annen populær konspirasjonsteori er at Paul McCartney døde i 1966. Teorien går ut på at de andre i Beatles dekket over hans død til de fant en som kunne ta hans plass. Det var sikkert ikke lett å finne en som så ut og sang som den ekte Paul. Teoretikerne mente at det var skjulte budskap i tekstene i Beatles sanger. I teksten til ”Strawberry Fields Forever” ble det påstått an John Lennon sa ordene ”I burried Paul”, noe han benektet. Coveret til ”Sgt. Peppers Lonely Harts Club Band” har også flere spor som bekreftet Pauls død blir det sagt.


John F. Kennedy ble drept i 1963 i Dallas. Lee Harvey Oswald ble beskyldt for mordet, men ble drept før rettsaken. Teoriene går på at han bare var en syndebukk og beskyldninger ble rettet både mot KGB, CIA og Jackie Kennedy.
I 2008 var det noen amerikanere som hevdet at president Obama ikke var født i USA, men i Kenya. Dermed var han ikke kvalifisert til å bli president. Han har senere lagt frem bevis for at han er født på Hawaii.

Elvis Presley døde ikke i 1977, men levde i skjul til han døde på 90-tallet. Prinsesse Dianas død var arrangert av British Special Forces fordi hun skjemte ut prins Charles og kongehuset.

 I 1947 ble det påstått at et romskip hadde landet i Roswell, New Mexico og tatt med til et militært område kjent som ”Area 51” i hemmelighet. Militære myndigheter sa det bare var en værballong, men det går mange rykter om ”aliens”. Dette er bare noen av de mest kjente konspirasjonsteoriene.
Vi har noen norske også. Treholt ble lurt av norske myndigheter, oljefondet finnes ikke og myndighetene foretar omfattende overvåking av politiske grupper. Det siste har det jo i og for seg vist seg å være noe sannhet i. Dette er bare noen eksempler. Noen konspirasjonsteorier er lettere å tro på enn andre, men for de fleste av oss er det stort sett bare underholdende ”liksom-sannheter” kokt sammen av folk med for mye fritid.


Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar