mandag 1. februar 2016

Norges nasjonalidretter?


  
 


 
Norgesmesterskap på ski og Worldcup på skøyter
 
 I helgen var det som dere sikkert fikk med dere, NM på ski i Tromsø og worldcup på skøyter i  Stavanger.
 

Skøyteløp

Det skaper for undertegnede gode minner fra "de gode gamle dager". Jeg satt på bakerste benk i klasserommet på gymnaset lørdag (ja, det var før lørdagsfri skole..) og laget sirlige skjemaer som   skulle brukes til å skrive rundetider under overføringen i radio. Jada! Jada!   Herregud! Det var også før televisjonen kom! Det store poenget her er at engasjementet og gløden for skøyteløp og norske løpere var stor! Vi var ikke særlig godt vant, men deltagerne i løp trodde på at de skulle vinne! Og de gjorde det!
 
Poenget jeg prøver å få frem er at forventningen til "kampen på isen til siste sekund" var stor og       gutta (og de fleste jentene i klassen) var like spente. Skøyteløperne av begge kjønn var det tæl i og de tålte forventningspresset og gikk til de stupte!
I dag virker det på meg som om de fleste av de norske (iallfall gutta..) enten er fornøyd med en sjetteplass eller har tapt når de får på seg "one-piecen". Hør og se på neste gang det er skøyteløp. Svaret uansett spørsmål er neeii.. og søskenparet Bøkko fra Hallingdal er verst! Primært Håvard (bildet over til venstre)! Han har gitt opp før han kommer til start og det virker som om han samler på dårlige erfaringer som han kan bruke som unnskyldning for seg selv når løpet går i dass!
Søster Hege er tross alt hakket bedre enn broren, men hallo! Når du jubler for en syvendeplass på 1000m i verdenscupen blir det feil i motivasjonen. Og ja da, jeg vet at det er mulig konkurransen i dag er større enn før, men ambisjonene burde ikke være mindre i dag av den grunn!
   
 
Langrenn

Først en varm hilsen til Astrid Uhrenholdt Jacobsen (bildet til høyre over). Hun var eneste deltager i kvinneklassen fra eliten som ikke hadde unnskyldninger for ikke å delta på alle naturlige distanser. Når først NM blir arrangert ute i det ganske land, må landslagsledelsen og klubber pålegge deltagerne å stille til start!
Det er bra rekrutteringen er stor og at praktisk talt hele landet var godt representert i Tromsø. Og sannsynligvis vant beste mann, kvinne og lag de respektive konkurranser.  Men (og jeg liker ikke å måtte innrømme det...); Konkurranselangrenn må fra neste sesong defineres som:

For alle distanser gjelder:
Vinner en den kvinne/mann som kommer først til mål, uansett utstyr, stilart og hva han/hun har eller ikke har under skiene.

Stafettene søndag (dame- og herre-) ble en farse i regelrytteri og avstraffelser av deltagere! Jada, det snødde og det har en stygg tendens til det om vinteren. Derfor  var føret vanskelig for både arrangør, deltagere og ledere.
Men når 15 - femten lag blir straffet for "skøyting" under den klassiske etappen i herrestafetten, er det på tide å rydde i reglene. Det var 15 cm nysnø i løypa. Og selv om arrangøren gjorde sitt beste for å rydde løypa, ble det mye "kaving" og da må du nødvendigvis "gå fiskebein". Dette bli imidlertid definert som skøyting av "klassisk-adelen" i juryen.  Og de hadde tydeligvis ikke .... nok i buksa til å straffe de 3 lagene som kom på pallen!


Så fra neste sesong håper vi at boksen til høyre kun blir brukt av oss
amatører som fortsatt sverger til klassisk i påskeferien istedenfor å "skrævgå"!Geir

geirh@getmail.no


Kilde: wikipedia


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar