søndag 27. november 2016

Bilister og andre


Jeg leste i Aftenposten at i Japan tilbys aldrende bilister rabatt på nudelsuppe dersom de gir fra seg førerkortet sitt. Visstnok er mange dødelige trafikkulykker i Japan forårsaket av aldrende sjåfører og myndighetene regner med at utsikten til gode rabatter på denne velsmakende suppen vil lokke de mest risikable sjåførene vekk fra veiene.

Dette er en god tanke, som vi kanskje kan overføre til Norge. Ikke for at jeg tror at rabatter på nudelsuppe vil lokke noen til noe som helst her hos oss, men vi kan kanskje tilpasse belønningen til norske forhold. Og spørsmålet er selvsagt hvem som skal belønnes?

Når det gjelder bilister så har vi jo allerede et godt belønningssystem: Dersom du er edru og følger trafikkreglene så får du fortsatt lov til å kjøre!

Men vi kan jo utvide dette. For eksempel kunne alle med svart Audi lokkes med rabatt på bilvask dersom de sluttet med farlige forbikjøringer. Alle damer som kjører barna til skole og barnehage kunne få et oppfriskningskurs med fokus på parkering. Syklister som ikke presser seg frem i rushtiden kunne tilbys rabatt på enda mer tettsittende klær og fancy utstyr.

Og hvorfor stoppe der, dette belønningssystemet kan også brukes på andre områder. På treningsstudio kan det tilbys sportsdrikk til de som avstår fra å sitte på apparatene å leke med mobiltelefon. Rabatt på botox til bloggere som ikke uttaler seg om samfunnsspørsmål i media. Mer TV tid til politikere fra marginale partier hvis de viser litt mer vett. Flere fancy jakker til idrettsutøvere som holder overambisiøse fedre unna media. Rabatt på tatoveringer til fotballspillere som spiller underholdende fotball.

Det er egentlig ingen grenser for hvordan vi kan bruke dette belønningssystemet. Brukt på den rette måten tror jeg det ville gjøre Norge til et bedre land å leve i for alle oss som ikke bryter noen av disse reglene.

JensFørste søndag i Advent i dag!
Finn frem gløgg og pepperkaker og tenn det første lyset!
 

1 kommentar:

  1. På vegne av norske Audi-eiere som selvfølgelig alle skjønner en spøk, skal vi la trakasseringen passere denne gangen! Men ikke la det gjenta seg Ullbråten! Vi vet hvor du bor....

    GSH

    SvarSlett