søndag 20. november 2016

Sjakk og annen "idrett"

Jeg følger litt med på sjakk-VM av en eller annen grunn. Jeg har ikke peiling på sjakk og følger ikke med utenom VM. Det er to TV-kanaler som følger hvert trekk og det er interessante sendinger med eksperter i studio. Vår verdensmester Magnus Karlsen har selvsagt mye av æren for interessen rund sjakk, på samme måte som interessen for curling tok seg opp etter OL-gullet i 2002.
 
Men det kan jo være ganske kjedelig å se på da. To litt spesielle typer som sitter å ser ned i bordet og drikker litt vann innimellom. Og alle er happy når det blir uavgjort, eller remis som det heter på sjakkspråket. Det forbauser meg litt, greit at det er best av tolv som gjelder, men de kunne jo vise litt seiersvilje. Kanskje kunne sjakken trenge litt fornying?

Sjakk oppsto i Asia før år 600 og er verdens mest utbredte spill. Det har sikkert vært utvikling i spillet gjennom årene og jeg har ikke nok innsikt til å foreslå endringer eller forbedringer.
 
Imidlertid oppstod det i Frankrike i 1992 en interessant variant av sjakk som nok byr på litt mer enn den tradisjonelle spenningen. Sjakk boksing kombinerer boksing med sjakk i annenhver runde. Det starter med fire minutter sjakk etterfulgt av to minutter boksing. Det spilles opp til elleve runder og kampen avgjøres enten med sjakkmatt eller knockout. Sporten er i ferd med å spre seg og jeg synes den høres morsom ut. Jeg tror dette er mye mer publikumsvennlig enn vanlig sjakk og vil nok tiltrekke et bredere og annerledes publikum.

Det finnes mange sporter vi sjelden hører om, men som kanskje fortjener litt oppmerksomhet.

Osterulling. Ned den bratte bakken Coopers Hill i Gloucester i England har de et race i mai hvert år. En 3 kilos ost rulles ned bakken og deltakerne skal løpe etter og prøve å komme før osten over mållinjen i bunn av bakken. Vinneren får osten.
Ølboks regatta. I Darwin i Australia som er kjent for å stort konsum av øl, har de en fin måte å gjøre bruk av de tomme ølboksene. De lager båter av boksene og har regatta. Dette begynte i 1974 og de seneste årene har de også tillatt bruk av brusbokser for å gjøre det hele mer familievennlig.


Pølsespisekonkurranse. Det finnes mange spisekonkurranser, og en av de mest kjente er «Nathans Famous Hotdog Eating Contest» som arrangeres på Coney Island i New York 4. juli hvert år. Det er om å gjøre å spise flest mulig pølse i brød på 10 minutter. Vinneren i 2015 Matt Stonie greide å få i seg 62. Hvordan han følte seg etterpå vet jeg ikke noe om.

Det finnes mange morsomme og spennende sporter å gripe fatt i, men av en eller annen grunn får de ikke like stor oppmerksomhet som sjakk.

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar