Råtten
fisk, vond lukt og ekkelt. Dette var ord jeg forbandt med rakfisk i
barndommen. Noen illeluktende opplevelser i oppveksten med
udelikat, halvråtten fisk satte sine spor. Hvorfor mine ellers
snille og omsorgsfulle
foreldre insisterte
å servere dette ved juletider,
skjønte jeg aldri.
Det
var først da jeg ble voksen jeg lærte å sette pris på denne utsøkte
delikatessen. Servert med det rette tilbehøret både på tallerkenen
og i glasset er dette noe av det beste som kan serveres etter min
smak.
Hva
er rakfisk? Fermentert eller gjæret fisk, som
gjennomgår en kontrollert
prosess som gir et velsmakende og delikat resultat. Det
brukes vanligvis ørret, men
også røye eller sik og
noen ganger andre typer fisk. Opprinnelig
var det en måte å preservere fisken på. Det
er viktig med renslighet og at alt gjøres på riktig måte ellers kan
resultatet bli illeluktende og mindre fristende og i noen tilfelle
direkte farlig å spise. Det
benyttes fersk ørret på ca. 750 gram som renses og vaskes godt,
saltes og legges lagvis i en
butt eller dunk. Fisken dekkes med saltlake og lagres ved ca. 4
grader i minst 8 uker. Men
det er mye fin rakfisk å få kjøpt, så det er neppe verdt
bryderiet.
Tradisjonen
med rakfisk kan spores
tilbake til middelalderen. Produktet er omtalt så tidlig som i 1348,
men antas å være enda eldre. Fisk som ble gjæret for å kunne oppbevares, ble etter hvert en høyt skattet og priset delikatesse.
Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge produserte store mengder rakfisk tidligere, mens det i dag er Valdres som står for størstedelen av produksjonen. Der har de også en stor festival hvert år tilegnet rakørreten, med tusenvis av tilreisende entusiaster.
Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge produserte store mengder rakfisk tidligere, mens det i dag er Valdres som står for størstedelen av produksjonen. Der har de også en stor festival hvert år tilegnet rakørreten, med tusenvis av tilreisende entusiaster.
Det
er mye tilbehør du kan spise til rakfisk. Jeg bruker rødløk,
rømme, hakket egg, smør,
lefse og erteflatbrød. Noe bruker poteter, ertestuing, rødbeter,
kålrabistappe og rømmegrøt. Mulighetene er mange, rakfisk er en
delikatesse og du spiser den sammen med det du foretrekker.
Men husk alltid å servere øl og akevitt!
Jens
More of only reading quality blogs
SvarSlettescape games
online escape games
new escape games
point and click games