søndag 5. mars 2017

Noen tanker på en stille søndag kveld

NÅRSK

Ere så nøye a?
Muntlig og til dels også skriftlig norsk er tydelig blitt vanskelig for svært mange. Eller er det jeg som er litt over middels interessert i språket vårt og følsom for avvik?
Skyldes det dårlig prioritering på skolen eller er pedagogene livredde for at barna skal slutte å formulere seg hvis de blir irettesatt?

For eksempel ordene sykt og sinn-sykt  som brukes i alle sammenhenger!(Staveprogrammet på min pc godtar ikke dette siste ordet uten bindestrek..).


Disse ordene bruker vi jo for alt det er verdt! Selv journalister i NRK og Finansavisen (over) bruker ordene. Så da er det vel ok da? Er det ordet VELDIG som er brukt opp?

Og hva med det negative ordet nei? Det stakkars lille nektelsesordet blir nå misbrukt i alle sammenhenger; Gud og hvermann bruker 'nei' som første ord i et svar uansett om svaret er ment som en positivt bekreftelse eller nektelse. Jeg skal ikke henge ut noen, men  særlig vår skiløper Heidi Weng er rå på å begynne alle svar med: Nei, jeg... uansett om hun har vunnet et renn eller gått på trynet! Er det en redsel for å virke for positiv? Eller er det tryggere å begynne med nei?
Hennes venninne på skilandslaget, Ingvild Flugstad Østberg (bildet)   derimot starter gjerne med Ja... Og hun virker mye mer positivt ladet en fr. Weng. Tilfeldighet?

Er det en oppegående filolog der ute som kan si noen kloke ord om dette?

Men-men.. vi får få med oss Holmenkollen til uka nå og en sein påske, så  er det rett i badeshortsen!


Ut og spise i førvåren?
For dere som allerede nå vil prise våren, myse mot sola og besøke Aker brygge, kommer her et lite tips;
Det finnes utrolig mange gode kafeer, barer og restauranter på brygga! Men ikke besøk Sorgenfri.
De markedsfører seg som en dansk frokostrestaurant, men er milevidt fra denne betegnelsen! Sikkert en ok kafe etter norske forhold, men laaangt unna en lun dansk kafe hvor du får servert en "lille en" til et utrolig lunt "smørrebrødbord!"
Nyt heller en øl og litt mat på en av de andre spisestedene!


Geir
geirh@getmail.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar