onsdag 26. april 2017

Et øyeblikk

Språket vårt har mange ord og uttrykk vi bruker daglig uten at vi tenker nærmere over betydningen av dem. Noen har gått ut på dato og har fjernet seg fra den den opprinnelige betydningen, men lever allikevel videre i beste velgående.

Et steinkast unna. Hvor langt er et steinkast egentlig? Utrykket brukes kanskje helst i dag ved salg av eiendommer, for å beskrive avstanden til attraktive faciliteter. Ved å bruke uttrykket gis det inntrykk av at avstanden er kort, men hvem som kaster steinen og hvor tung steinen er sies det ingenting om. Uttrykket har blitt brukt fra 1600-tallet frem til i dag og lengden et steinkast er oppgitt til ca. 35-75 meter.


Et øyeblikk. Hvis vi skal tolke dette uttrykket bokstavelig er et øyeblikk den tiden det tar å blunke. Det er jo meningsløst, det tar jo ingen målbar tid. Det blir brukt om noe som skal ta kort tid. Om det er lenge eller kort tid kommer litt an på situasjonen. Hvis du sitter hos tannlegen å venter for å komme inn til en time for rotfylling og får beskjed om at det er din tur om et øyeblikk, kan godt det øyeblikket vare en stund. Sitter du på en uterestaurant en varm sommerdag bør det øyeblikket det tar før den duggfriske halvliteren kommer på bordet være kort.


I grevens tid. Dette betyr både at noe skjer eller noen kommer akkurat i rette øyeblikk(!), men kan også ha betydningen «i siste liten». Gammelt uttrykk som stammer fra Sverige hvor det ble betraktet som «fint» å komme sent, noe en greve kunne tillate seg.





                   Grev Per Brahe d.y.



Hakk i plata. Brukes gjerne som metafor for det å mase og gjenta det det samme poenget hele tiden. Forekommer særlig  i politiske diskusjoner. Opprinnelsen er klar for de av oss som husker lenger enn 90-tallet. På en grammofonplate med hakk, hopper stiften og den samme lyden eller musikkbiten blir gjentatt.

Rosinen i pølsa. Er et uttrykk som betegner en fin avslutning på noe, et høydepunkt eller en positiv overraskelse. Uttrykket stammer fra den tiden man lagde blodpølser og la en eller flere rosiner i endene av pølsene.

Dette var noen betraktninger om ord og uttrykk vi bruker uten å tenke særlig over det, kanskje det kommer fler en annen gang.

Jens


1 kommentar:

  1. Denne passer jo bra i dag hvor Krfs veteran Tungesvik kritiserer Listhaug for å bruke uttrykket "englevakt" i forbindelse med en bilulykke hennes far var utsatt for.

    SvarSlett