søndag 7. mai 2017

Nei, dette får du ikke lov til!


Svaret er nei! Hva var spørsmålet?
 
Hvis du lurer på om noe er lov eller ikke i vårt land, er det sannsynligvis forbudt!
 
Dette får oss til svært ofte å bli som furtne, bortskjemte 8-åringer; Vi gjør som vi selv vil og bryr oss ikke om alle disse formynderreglene! Ikke gjør som mora di sier!
Det går en liten faen i deg og "Ingen skal komme og fortelle meg hva som er riktig og galt!" Det virker som om myndighetene, i god tro, vil forby alt som de mener kan være skadelig for oss. Eller forby alt som er moro. Som for eksempel nye fremkomstmidler som "ståhjuling" eller motoriserte brett på sjøen.
Dette kan dessverre få en motsatt effekt. Vi mister all respekt for lover og regler og baserer oss mest på "Sunn fornuft og godt humør!" Og så blir vi  litt uforsiktige...

Husker du George Orwells roman 1984 ? Vi har jo heldigvis ikke kommet dit, men kanskje  "Storebror" prøver å overvåke deg! Hallo! Har jeg blitt paranoid? Nei, men vær klar at du når som helst, indirekte eller direkte kan bli overvåket via mobiltelefon, bolig-alarm, bilelektronikk, briller, armbåndsur mm. Det eksisterer allerede elektronikk som reduserer farten i bilen din automatisk hvis du kjører over fartsgrensen! (Og/eller sender en melding til nærmeste patruljerende sorte BMW eller Passat).

Så kanskje skal vi være glade for at "storebror" (Datatilsynet m fl) passer på at vi ikke, i beste fall, blir "observert" av kommersielle, tvilsomme aktører?
Jeg skulle ønske vi kunne være litt mer "laid back" som danskene. Altså ikke gå i krigen hver gang vi har sterke meninger og da umiddelbart roper "Hevn og kill-kill!" Men heller tenke oss om én gang til.
Danskene oppfører seg litt sydlandsk. De har kontroll uten at det blir panikk. Ja, de har en lang kulturell historie. Sagt på en annen måte; de hadde en kultur når vi bodde i jordhytter. Og se på hvor disiplinert de sykler i København! Stiller seg opp etter hverandre foran rødt lys. I Oslo har vi "Tour de Finance"  fra Lysaker til Aker Brygge hver morgen. Våger du deg inn i den løypa uten racing-sykkel og bankkort i gull, blir du i beste fall verbalt overkjørt! Dette er også en del av vår manglende kultur.
Den beste løsningen tror jeg er at vi må prøve å la være å vinne hvert eneste slag vi deltar i og heller lene oss litt tilbake. Kjøre etter en 80/20-regel, ikke 100% hele tiden.

Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser! (Rolv Wesenlund).

Geir
geirh@getmail.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar