tirsdag 14. november 2017

Optimisme

Det meldes om økende optimisme rundt i kongeriket. Det er meldt om optimisme i oljenæringen og i husholdningene i Norge. Hvordan vi vet dette? Jo, det er noe som heter forventningsbarometer som holder orden på og måler disse tingene.


Forventningsbarometeret er et samarbeid mellom Finans Norge som er Finansnæringens Hovedorganisasjon og Kantar TNS som tidligere var kjent som Norsk Gallup. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi som slås sammen til en hovedindikator.

Verdien på hovedindikatoren har steget fra 1,1 i 4. kvartal 2016 til 17,3 i 4. kvartal 2017.
Jeg vet ikke helt hvordan dette skal tolkes, men det er jo en bra økning og ekspertene sier det viser tegn på optimisme.


Det er fint å være optimistisk, tror jeg, det motsatte er jo pessimistisk og det er jo aldri bra.
Ingen liker en pessimist, en som alltid tror det verste og bare ser det halvtomme glasset.




At det i mange tilfeller har mer for seg å være pessimistisk er er en annen sak, man slipper vel unna noen skuffelser på den måten. Et godt eksempel på optimisme som er litt feil er overdrevent håp før norske fotballandskamper for herrer, der kommer skuffelsene tett.

Optimisme eller pessimisme preger hele livet ditt og ikke minst hvordan andre mennesker ser deg. Jeg tror vel egentlig du kommer lengst og blir best mottatt av de rundt deg hvis du er optimistisk. Optimisme og positivitet henger litt sammen og er kanskje best likt, så hvis du er ute etter å være populær så sats på det. Du får heller ta noen smeller innimellom hvis du har væt overdrevent optimistisk nå og da.


Julen er en tid for optimisme, på mange plan egentlig, med fred på jord etc. Men jeg tenker særlig på de forventningsfulle barna når gavene skal deles ut. Ligger det nyeste elektroniske skrotet under treet, eller blir julen et slag mot et barns medfødte optimisme?

Jens


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar