søndag 5. november 2017

Sett med fugleperspektiv fra provinsen

Jeg har god utsikt til "Tigerstaden" hjemmefra selv om det i disse novemberdager er tåke og så vidt fjorden syntes. København-flyet til/fra Gardermoen kan bare såvidt høres.

Det som kunne vært artig når jeg ser opp mot tåka og skyene var jo at det kom et F-35 jagerfly ut av tåka og tok en æresrunde. Men våre nye jagerfly skal jo lande litt lenger nord. Og det hadde vel skremt livskiten av alt levende i en mils omkrets selv om de etter sigende skal være relativt støysvake.

Stakkarene som bor nær flyplassen har blitt pålagt flytting. Selv vil de gjerne bli boende, men ha en "hybel" i rimelig avstand når det bråker som verst. Våre myndigheter har ikke godtatt dette. Men hallo! Hvis disse få familiene ønsker en kombiløsning bør de få det! Kostnaden er en pølse i slaktetida! Det er 176 boliger som får tilbud om innløsning og fraflytting ila 2019.




Men selv en blond gutt fra Nesodden skjønner at vi som medlem av NATO må bidra og ikke bare håpe på "de andre" kan forsvare oss.  Og det er jo ikke allverden du får for 81,5 mrd kr* i disse dager. Flyet er tross alt verdens mest avanserte kampfly.
Det jeg stusser litt på er at de flyene som kom over Atlanteren nå ble forsinket 3 døgn på grunn av vind og regn (!). Vi får jo håpe av Putin og gutta enda lenger øst ikke hører dette.

I følge Dagens Næringsliv burde vi ventet i 5 år på levering fordi utvikling og produksjon da hadde vært gjennomført samtidig.

Fredag 10. november er det offisiell "snorklipping" med forsvarsminister og kong Harald. Testing og trening av fly og mannskap skal gjøres frem til 2019 og da blir det "kick-off" eller fly-off?


*F-35 er planlagt fra 1995. De første leveres til Norge nå og de siste i 2025. Totalt skal vi ha 52 fly.


*
Mens vi likevel er inne på luftfart: Bjørn Kjos og Norwegian har blitt europamester for 5. år på rad (Europas beste lavprisselskap).



Geir
geirh@getmail.no



Kilde; regjeringen.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar