Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, lucia og lutefisk, engler og
akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst
press og stress for andre. Vi i Strekkbukser og Kabaret har
laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i
førjulstiden.
På denne dagen den 18. desember ble
Willy Brandt født i 1913, han
døde i 1992
Keith
Richards (bildet til venstre) i Rolling Stones ble født i 1943
Brad Pitt ble
født i 1963
På dagens julemeny står juleansjos og juleakevitt (evt. aquavit)
Dette er jo ikke
akkurat fjortis-julemat og -drikke da, men likevel utrolig
"julete" og godt!
Juleansjos
For de virkelige
avanserte ansjosspisere er det litt nedtur i år (som ifjor).
De får nemlig ikke
kjøpt hel ansjos (bildet) og får dermed ikke gleden av å imponere
ansjos-amatørene ved julefrokosten. Nemlig kunsten å renske (nei, ikke
rense! Det er noe ganske annet..) .ansjosen.
Men, men, godt er
det uansett til egg i alle varianter eller ta småfisken bar rett på brødskiva.
Juleakevitt
I vårt
kjære hjemland skal man være varsom med å pushe alkohol, men i Danmark er akevitt
(eller aquavit for de litt mer avanserte og frankofile) denne drikken kultur
og dermed mer stuerent.
Man skal
være varsom med å diskutere smaken og merker av alkoholholdige drikker. Men jeg
tar sjansen på å si (og dette har overhodet ingen sammenheng med at jeg er
bosatt Nesodden) at vår fantastiske Nesodden Premium Aquavit er
den beste! Den er fremstilt og smak-satt av utvalgte urter samt lokal eik.
Dessuten blæretang (!) fra Nesodden.
Ideen til denne
utsøkte akevitten ble unnfanget av Norske Akevitters Venner (NAV),
Region Nesodden.
Løp og kjøp og
smak!
For deg som trenger en unnskyldning til å ta "en lille en" kan jeg fortelle om min nå avdøde onkel Ragnar som alltid når han spiste syltelabber (for de uinnvidde: den nederste del av grisens bein) fortalte at det var vanlig å ta et glass for hver knoke i labben man fant og spiste.
Bildet til vestre viser deler av en syltelabb.
Etter at jeg vokste opp skjønte jeg at man måtte drikke seg til mot for å klare å svelge det stykket av grisen som kaltes labb.
I morgen kommer
nok et julete innlegg. Så følg med !
Og kom gjerne med
ros, ris eller saker og temaer dere ønsker at vi skal ta opp!
Geir
geirh@getmail.no
geirh@getmail.no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar