tirsdag 17. desember 2019

jul 18

Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden. På denne dagen den 18. desember ble
Willy Brandt født i 1913, han døde i 1992
Keith Richards (bildet til venstre) i Rolling Stones ble født i 1943
Brad Pitt  ble født i 1963På dagens julemeny står juleansjos og juleakevitt (evt. aquavit)
Dette er jo ikke akkurat fjortis-julemat og -drikke da, men likevel utrolig "julete" og godt!


Juleansjos

For de virkelige avanserte ansjosspisere er det litt nedtur i år (som ifjor). 
De får nemlig ikke kjøpt hel ansjos (bildet) og får dermed ikke gleden av å imponere ansjos-amatørene ved julefrokosten. Nemlig kunsten å renske (nei,  ikke rense! Det er noe ganske annet..) .ansjosen.

Men, men, godt er det uansett til egg i alle varianter eller ta småfisken bar rett på brødskiva.
  
  
Juleakevitt

I vårt kjære hjemland skal man være varsom med å pushe alkohol, men i Danmark er akevitt (eller aquavit for de litt mer avanserte og frankofile) denne drikken kultur og dermed mer stuerent.


Man  skal være varsom med å diskutere smaken og merker av alkoholholdige drikker. Men jeg tar sjansen på å si (og dette har overhodet ingen sammenheng med at jeg er bosatt Nesodden) at vår fantastiske Nesodden Premium Aquavit er den beste! Den er fremstilt og smak-satt av utvalgte urter samt lokal eik. Dessuten blæretang (!) fra Nesodden.

Ideen til denne utsøkte akevitten ble unnfanget av Norske Akevitters Venner (NAV), Region Nesodden.

Løp og kjøp og smak!


For deg som trenger en unnskyldning  til å ta "en lille en" kan jeg fortelle om min nå avdøde onkel Ragnar som alltid når han spiste syltelabber (for de uinnvidde: den nederste del av grisens bein) fortalte at det var vanlig å ta et glass for hver knoke i labben man fant og spiste.


Bildet til vestre viser deler av en syltelabb.
Etter at jeg vokste opp skjønte jeg at man måtte drikke seg til mot for å klare å svelge det stykket av grisen som kaltes labb.


I morgen kommer nok et julete innlegg. Så følg med !
Og kom gjerne med ros, ris eller saker og temaer dere ønsker at vi skal ta opp!


Geir
geirh@getmail.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar