lørdag 7. desember 2019

Julekalender


Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, Lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. 
Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden.

Hva skjedde åttende desember?
 
Fra primstaven. 8. desember er kjent som Maria unnfangelsesdag. Dette er den dagen man regner med at Jomfru Maria ble unnfanget. I Norge ble dagen også kalt Vår frue ventedør, Jomfru Maria skal ha ventet Jesus på denne tiden, men måtte vente helt til 24. desember på fødselen. I våre dager har ikke dagen samme betydning som tidligere.

8. desember 1832 ble Bjørnstjerne Bjørnson født. En av Norges mest kjente diktere som også var kjent som redaktør, samfunnsdebattant og teatermann. Han hadde en stor produksjon av bondefortellinger, poesi, skuespill, romaner og brev. Mange av hans dikt er tonesatt, blant annet nasjonalsangen, ja vi elsker dette landet. Bjørnson fikk Nobelprisen i litteratur som første norske dikter i 1903 og han døde i 1910.

I 1980 ble John Lennon skutt og drept utenfor sitt hjem i New York av Mark David Chapman. Lennon ble 40 år.

8. desember 1943 ble Jim Morrison født. Amerikansk sanger og poet mest kjent som sanger og frontfigur i
The Doors. Morrison var en av tidens fremste representanter for ungdomskultur og opprør. 
Han levde et hardt liv og døde av en overdose i Paris i 1971.


Hva med snø, er det viktig for din julestemning? Jeg bruker ikke snøen til noe. Ikke går jeg på ski og ikke lager jeg snømann, så for meg er det greit om den kommer to dager før jul og forsvinner igjen i rett over nyttår. Men det er klart, det ligger mye skiutstyr og akebrett under juletreet rundt om i landet så det er jo litt stusselig om snøen forsvinner for fort.

Jens

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar