torsdag 5. desember 2019

Julekalender

Julemåneden er her med bjelleklang og ribbe, Lucia og lutefisk, engler og akevitt. Det er tid full av forventning for noen, men også preget av et visst press og stress for andre. 
Vi i Strekkbukser og Kabaret har laget en liten uhøytidelig adventskalender, for om mulig, lyse litt opp i førjulstiden.
Hva skjedde sjette desember?
Fra primstaven. 6. desember feires minnet om St. Nikolaus som er forløperen til Santa Claus eller julenissen. I Norge ble dagen kalt Nilsmesse. I følge tradisjonen skulle barna sette fram støvler på kvelden og om natten ville St. Nikolaus komme å fylle dem med gaver og godterier, hvis barna hadde vært snille.
 
Henrik VI ble født 6. desember 1421 var konge av England i to perioder. Fra 31. august 1422 til 4. mars 1461 og fra 31. oktober 1470 til 11. april 1471. Han døde 21. eller 22. mai 1471.
 
I 1964 ble filmen ”Ferry Cross The Mersey” med Gerry and the Pacemakers vist i London.
 
I 1975 ble Paul Simon´s LP ”Still crazy after all these years” nummer en på listene.


Gløgg har sin opprinnelse tilbake på 1600 tallet og ble opprinnelig regnet som en sunn og helsebringende drikk. Gløgg blir best laget fra bunn av og her er en bra oppskrift.

Du trenger:
En flaske rødvin, en teskje kardemommekjerner, fem nellikspiker, en kanelstang, skallet fra en appelsin, en stor bit ingefær, tre stjerneanis. 300 gram sukker, sukkeret kan helt eller delvis byttes ut med honning. Ca. fire desiliter brennevin etter valg, cognac eller rom funker bra, noen liker akevitt eller vodka.
 

Slik gjør du:
Varm sakte opp vin og krydder, ha i sukker (honning) og rør til det er oppløst. Hvis du gjør dette litt på forhånd og lar det stå litt, vil du få ut mer smak av krydderet. Tilsett brennevin etter valg og varm forsiktig opp ved servering. Må ikke koke! Server mandler og rosiner ved siden av.
 
Denne gløggen er lett å lage og veldig god.
 

Jens


 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar